Ο Μελισσανίδης στην εκδήλωση για τα 100 χρόνια Συνθήκης της Λωζάνης

0

Με φόντο την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων που σηματοδοτήθηκε από τη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ («σαν να είχατε διαίσθηση» σχολίασε ο Προκόπης Παυλόπουλος), το απόγευμα της Τετάρτης η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών, και προσωπικά ο πρόεδρός της Δημήτρης Μελισσανίδης, άνοιξαν την αυλή του ποντιακού σωματείου στον Κεραμεικό και φιλοξένησαν μια εκδήλωση για τα 100 χρόνια από τη Συνθήκη της Λοζάνης.

Ήταν ίσως από τις πιο ουσιαστικές αποτιμήσεις που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, με τον συντονιστή της εκδήλωσης, δημοσιογράφο Δημήτρη Καμπουράκη, να ζητά στο τέλος της οι ομιλίες να συμπεριληφθούν σε μια έκδοση. Ήταν ο ίδιος που ξεκίνησε τη συζήτηση θέτοντας το εξής ερώτημα: Τελικά η Συνθήκη της Λοζάνης αντέχει στο χρόνο ή έχει ξεπεραστεί; «Και ο αγώνας που κάνουμε για να την κρατήσουμε, σαν Ελλάδα και ένα μεγάλο κομμάτι της Ευρώπης, συμβαδίζει με τους καιρούς ή αρχίζει να γίνεται λίγο παρωχημένη;», διερωτήθηκε.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος στο βήμα της εκδήλωσης «Συνθήκη της Λοζάνης, 100 χρόνια μετά», στην κατάμεστη αυλή της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών (φωτ.: Κώστας Κατσίγιαννης)

Απάντηση, ο καθένας με τον δικό του τρόπο, αλλά εστιάζοντας στην Τουρκία του σήμερα, έδωσαν οι: Προκόπης Παυλόπουλος, Ευάγγελος Βενιζέλος, Άγγελος Συρίγος και Ευάνθης Χατζηβασιλείου. Στο κοινό ήταν, μεταξύ άλλων, ο πρώην υπηρεσιακός πρωθυπουργός Γιάννης Σαρμάς, η βουλευτής Μιλένα Αποστολάκη, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και αντιπεριφερειάρχες.

Καλωσορίζοντας προσκεκλημένους και κοινό, ο πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Αθηνών Δημήτρης Μελισσανίδης σημείωσε ότι η Συνθήκη της Λοζάνης αποτελεί θεμέλιο λίθο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Επίσης, ευχαρίστησε τον Γιώργο Πατούλη, καθώς η Περιφέρεια Αττικής και ο ίδιος έθεσαν υπό την αιγίδα τους την εκδήλωση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ  Στον τελικό του Gold Cup το Μεξικό του Πινέδα (video)

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο περιφερειάρχης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την έναρξη του ελληνοτουρκικού διαλόγου και τόνισε ότι θα βρίσκεται πάντα δίπλα στους Πόντιους και τους συλλόγους τους. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος σημείωσε ότι η Εύξεινος Λέσχη Αθηνών κατάφερε να «δημιουργήσει» το καλύτερο πάνελ για τη Συνθήκη της Λοζάνης.